Thursday, 15 October 2015

Kenapa kena pindah rumah pulak?

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Saya selalu tertanya-tanya kenapalah kena pindah rumah sedangkan kat kaikan (hostel) ni banyak je rumah kosong. Bukan apa, dari dibiarkan kosong dan berhabuk baiklah bagi kitaorg duduk. Dah la sewa murah, barang-barang asas (peti ais, mesin basuh, dapur) semua dah ada, dekat dengan kedai makanan halal (Nan Tandoori dan Halal Mart) etc. Tapi apakan daya, memang cenggitulah peraturannya. Boleh duduk setahun je pastu silalah pindah. Ok fine!!!!

Saya dan suami pun carilah iklan2 dan fudosan (agen rumah) dalam 2 bulan sebelum kena pindah. Kami boleh mencari masa hari minggu je sebab kena ke makmal pada hari biasa. Sistem kat sini lain dari Malaysia. Kena berhubung dengan fudosan kalau nk sewa rumah. Bukan boleh terus jumpa tuan rumah. Iklan rumah kosong pun bukan ditampal di rumah tu. 

Dan masalah besar adalah BAHASA. Dalam banyak2 fudosan yang kami jumpa hanya satu fudosan je yang boleh berbahasa Inggeris dengan lancar. Tu pun dia orang Korea yang dah lama kerja kat sini. Ada juga fudosan yang berkomunikasi dengan kami menggunakan Google Translate.



Ni salah satu office fudosan
Bila kami jumpa fudosan, dia akan tanya rumah macam mana yang kami nak dan berapa budget. Pastu dia akan bawa kami tengok rumah tu. Bila dah berkenan, maka kenalah isi borang macam2. Pihak universiti akan menjadi penjamin kami memandangkan kami pelajar di sini. Banyak juga kena bayar sebelum nak dapat kunci rumah. Sewa untuk beberapa bulan, key money (macam duit penghargaan kepada owner rumah sebab bagi sewa rumah dia), upah agen dan insurans.





Iklan2 rumah 

Setelah melalui pencarian yang meletihkan dan beremosi ini, akhirnya dapat juga rumah yang bagus. Kebetulan penyewa baru keluar dan memang rezeki kami kat situ. Lagi kebetulan, ada 2 keluarga Malaysia menyewa umah kat bangunan tu. Meriah gitu. Pasni dah tak mau pindah2 lagi huhu serik.


Thursday, 1 October 2015

~Memperbaharui visa/residence card~

Assalammualaikum dan salam sejahtera

Arghhhhh dah sibuk pindah rumah pastu ada agenda pembersihan rumah 'habukless' sampai terlupa nak renew visa. Dah la akhir bulan September ni ada Silver Week (cuti umum Jepun). Menggelabah tanya kawan macam mana prosedur renew visa/residence card kat sini. Yang saya senaraikan ni untuk kes student macam saya. Kalau berkerja atau mengikut family, saya kurang pasti macam mana prosedurnya. 

1. Ok, mula-mula jumpa pengawai kat school dan mereka akan bagi borang immigration utk diisi. Ada 2 helai yg terakhir akan diisi oleh pihak school. Kena ada cop dari school. Nasib baik ada buat salinan borang masa nak apply COE tahun lepas. Lebih kurang sama je maka kopipes je. Borang tu dwibahasa (English dan Japan). San que Abe san!!!! (pegawai di school)

2. Kena sediakan gambar sekurang-kurangnya yang 3 bulan sebelum ni. Kalau gambar masa sekolah dulu2 confirm pegawai immigration tu halau balik hehe

3. Bawa sekali surat tawaran sebagai pelajar. Saya ambil surat tu di mesin kat school.

4. Passport dan resident card kena bawa. 

Dah lengkap semua dokumen boleh ke pejabat immigration. Pastu kena tunggu dalam beberapa hari dan akan dapat poskad yang mengatakan residence card yang baru dah siap. Sebelum ke pejabat immigration semula, kena ke pejabat pos dulu untuk beli setem (macam setem hasil la kalau kat Malaysia). Harga 4000 yen. Tunjuk je setem tu, pasport dan residence card kat pegawai tu. Dalam beberapa minit dah siap urusan dan dapat residence card yang baru. Saya dapat perlanjutan duduk di Jepun selama 3 tahun. Alhamdulillah dah selesai satu kerja.

Camni la rupa poskad yg dipos ke umah dan setem  

Sushi

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna, (Entry ini sudah lama ditulis tapi lupa nak publish hehe tahun 2016 uols) Alhamdulillah dah m...