Friday, 4 January 2019

Sendai Pageant of Starlight

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna...

Kali ini nak berkongsi cerita mengenai Sendai Pageant of Starlight. Setiap hujung tahun kebanyakan bandar di Jepun akan diterangi dengan lampu yang banyak di jalan utama. Tahun ini seperti tahun-tahun yang sebelumnya, Sendai juga dilimpahi dengan lampu yang menarik di sepanjang jalan Aoba dori dan Jouzenji dori dari 14-30 Disember 2018. Memandangkan pukul 4 petang pun dah gelap, lampu mula dipasang pada pukul 530 petang sehingga 11 malam. Sebanyak 600,000 lampu kecil digantung pada pokok. Biasanya saya ke sini samada berjalan kaki atau pun naik bas. Jalan memang sangat sesak dengan kenderaan dan parking pun penuh. Seronok jalan kaki sambil tengok lampu yang cantik. Cuma tak berapa seronok kalau salji turun hehe 10 minit pun dah cukup lama nak menikmati lampu cantik tu. Sejukkkkkk....Di samping itu, ada juga gerai kecil tepi jalan yang jual street food. Tahun ni ada gerai kebab halal. Jom enjoy tengok gambar kat bawah ni =) Mata ne!!!



Snow tengah turun masa ni


Reflection lampu kat bangunan


Yang ni masa tahun 2017. Sesak teruk

2017 juga. Kat pokok ni ada satu lampu warna pink. Siapa2 yang nampak kononnya akan bertuah di masa hadapan

Lampu dimatikan dan dihidupkan semula untuk elemen surprise gitu =)

Ice rink


Tuesday, 11 December 2018

Matsushima, Miyagi

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna san!!!!


Fuh fuh fuh.....tiup kejap habuk yang bersawang di blog ni hehe cuaca di Sendai sekarang amatlahhhhh sejuk. Winter is coming guys!!! Salji pertama sudah turun di Sendai Sabtu lepas. Walaupun salji manja-manja je yang turun tapi sejuk mencucuk ke tulang.

Kali ni saya nak kongsikan perjalanan cari makan kaki burger (burger oyster) yang terkenal di Matsushima. Untuk pengetahuan, Matsushima telah dinobatkan sebagai antara teluk yang tercantik di dunia. Pada Mac 2011, Matsushima terkesan dengan tsunami besar yang melanda Jepun. Musim oyster biasanya bermula pada musim luruh. Terletak dalam 30 minit je dari Sendai. Boleh naik tren ke sini dan turun betul-betul berdekatan dengan pusat tarikan Matsushima. Kami makan kaki burger di sebuah kedai makan di dalam bangunan. Selain kaki burger, ada juga set nasi lauk unagi (belut). Oishii yo!! Saya siap bawa sos cili dari rumah. Memang sudah dijangka, tiada sos diletakkan dalam burger. Tekak orang Malaysia haruslah pedas, barulah berselera makan hehe

Kaki burger

Sotong bakar tinggal suku

Seusai memuaskan kehendak tekak, kami berjalan-jalan sekitar Matsushima. Kami singgah di jambatan merah yang menyambungkan ke Fukuura Island. Memandangkan kena bayar untuk merentas jambatan, jadinya ambil gambar saja dari tepi jambatan. Setelah puas bergambar, kami meneruskan misi mencari sotong bakar dan sofuto (soft ice cream) pula. Ada banyak kedai di tepi jalan yang menjual pelbagai makanan lauk bakar. Dah kenyang, sambung pula berjalan ke Entsuin Temple. Bayaran masuk ke Entsuin Temple adalah sebanyak 300 yen. Kebiasaannya pada musim luruh, Entsuin Temple akan dilimpahi cahaya lampu (light up) yang amat cantik. Memang naik seri daun momiji yang kemerahan disinari cahaya lampu malam hari. Memandangkan tahun lepas saya sudah mengunjungi Entsuin ketika musim luruh, jadi kali ini tengok je dari luar. Jom layan gambar di bawah ni. Jya mata ne!


Kiri: jambatan merah yang menyambungkan ke Fukuura Island

Close up jambatan


Antara teluk yang tercantik di dunia

 Bonsai

Cantiknya momiji merah

Pintu masuk Entsuin Temple

Momiji lagi

Dan lagi

terjumpa kedai yang ada tulisan bahasa melayu

Monday, 17 September 2018

Istana Aoba (Aoba jo), Sendai

Assalammualaikum dan salam hari Malaysia minna san....

Sakan orang Malaysia cuti ye sempena hari Malaysia semalam. Kami di Nihon pun cuti juga sempena hari orang tua. Kali ni saya nak kongsikan tentang Istana Aoba yang terletak di Sendai. Dekat je dari rumah saya. Walaupun bukan istana yang lengkap, hanya dinding dan bangunan pengawal sahaja tapi tetap menjadi tempat menarik untuk dikunjungi. Dibina pada tahun 1600 oleh tuan feudal yang berpengaruh iaitu Date Masamune semasa zaman Edo. Istana ini telah mengalami fasa kebakaran besar (1882) dan pernah dibom pada 1945 masa perang dunia kedua. Berketinggian sebanyak 100 meter dari bandar yang ada di bawah menjadikan lokasinya strategik untuk menahan dari serangan musuh. Kini, tapak Istana Aoba menjadi tempat tarikan pelancong yang harus dikunjungi bila datang ke Sendai.

Yang menarik mengenai tempat ni adalah pemandangan bandar Sendai dapat dilihat dengan jelas kerana kedudukannya yang tinggi. Lagi osem bila lepak di sini tengok matahari naik dan terbenam. Tugu Date Masamune naik kuda lengkap dengan baju perang juga merupakan signature Istana Aoba dan Sendai. Selain itu, Gokoku Shrine kerap dikunjungi untuk mereka berdoa. Apa yang menarik mengenai Istana Aoba ini adalah, laluan sepanjang naik sangat redup dengan pokok-pokok dan terasa nyaman je tengok. Pertama kali saya ke sini punyalah gigih jalan kaki dari Kampus Kawauchi, Universiti Tohoku. Walaupun mendaki masa penghujung musim sejuk (nyaman dan sejuk) tapi pecah juga peluh.Fuhhhh..... Saya cadangkan baiklah naik bas yang disediakan atau kereta. Jya...jangan lupa singgah di Istana Aoba jika berkunjung ke Sendai. Mata ne!

Mula jalan kaki dari sini

Pokok pine yang mendamaikan


Bila sampai sini masih boleh senyum lagi


Kat sini dah bebel sorang2 kenapa aku naik




Pintu masuk

Fuhhhhh dah sampai


Pemadangan bandar Sendai


Tugu Date Masamune yang cool

Gokoku Shrine

Hajat yang ditulis dan digantung




Kedai omiyage




Wednesday, 8 August 2018

Gua Ryusendo, Iwate

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna....

Kali ni nak kongsi entry tertangguh agar tidak lupa di ingatan. Musim panas di Jepun pada tahun ini agak panas dari biasa. Panasnya lain dari Malaysia. Walaupun baru mandi, tapi cepat je berpeluh balik. Berjalan-jalan pada musim panas ni seronok sebab waktu siang agak panjang, tak perlu terkejar-kejar. Nak berjalan jauh pun seronok. Cuma tak tahan panas je la hehe disebabkan faktor itu, saya membuat keputusan untuk terjah ke Gua Ryusendo di Iwate (ke arah utara dari Sendai) yang memakan masa dalam 4 jam perjalanan. 

Gua Ryusendo merupakan gua batu kapur dan dikatakan antara 3 gua batu kapur terbaik di Jepun. Terdapat air di bawah gua ini yang membentuk tasik. Lebih kurang 700 meter laluan di dalam gua ini dibuka untuk pengunjung meneroka dengan melalui laluan yang disediakan merentasi air di bawah gua. Laluan agak licin dan perlu memakai kasut yang sesuai. Suhu di dalam gua agak sejuk walaupun pada musim panas. Pihak pengurusan ada menyediakan jaket untuk dipinjam sekiranya tiada. Bayaran masuk ke dalam Gua Ryusendo adalah sebanyak 1000 yen.

Ada 3 tasik di dalam Gua Ryusendo yang berkedalaman 35, 38 dan 98 meter. Dalam woooo....saya ada ternampak telefon bimbit tenggelam dalam tasik tu huhu nak ambil gambar pun rasa licin je tangan. Suasana dalam Gua Ryusendo takdelah gelap mana. Banyak lampu dipasang di dinding gua serta di bawah tasik. Tasik dalam Gua Ryusendo pun nampak cantik dan boleh anggar kedalamannya.

Selain laluan landai, ada juga laluan tangga (35 meter dari bawah) jika ingin melihat pemandangan Gua Ryusendo dari atas. Berpeluh-peluh jugak nak naik tangga tu (baca: gayat). Terbakar la kalori sarapan pagi tu hehe kalau bernasib baik boleh nampak kelawar yang bergantungan di dinding atas gua tapi kami tak nampak pun. Cuma jumpa najisnya sahaja =)

Di luar Gua Ryusendo ada disediakan air dari sumber semulajadi untuk diminum secara percuma. Segar dan sejuk je air tu. Berhampiran pintu masuk Gua Ryusendo ada sungai kecil dan batuan yang diliputi lumut. Cantik je mata memandang. Jya setakat ini saja perkongsian saya. Jumpa lagi di lain entry. Enjoy tengok gambar.

Haaaa kau...suhu kat dalam 10 degree. Pakai selapis je


Pintu masuk Gua Ryusendo

Takda bendera Malaysia, jadi tandalah di negara lain-lain



Suhu kat dalam gua 15.1 degree



 
Gambar dalam pamphlet

Gambar sendiri huhu tak semenggah

Nampak tak betapa dalamnya tasik ni


Tangga ni lah yang membakar kalori



Pemandangan dari atas

Batuan yang membentuk badan seorang perempuan


Air yang boleh terus diminum

Batuan lumut

Sungai sebelah gua

Jernih nau la

Produk yang boleh dibeli di kedai berhampiran

Sendai Pageant of Starlight

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna... Kali ini nak berkongsi cerita mengenai Sendai Pageant of Starlight. Setiap hujung tahun k...