Monday, 3 June 2019

Mari belajar masak manju

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna san,

Sejak hujung Februari lepas saya sekeluarga secara rasminya telah kembali menjadi warga Malaysia tanahair tercintaku =) suami saya telah selamat menghabiskan pengajian dan telah ku katakan sayonara Nihon. Banyak pengalaman pahit manis hidup di negara orang yang boleh dijadikan panduan. 

Memandangkan saya bercuti tanpa gaji mengiringi suami (pengajian saya 3.5 tahun dan suami 4.5 tahun), maka saya perlu mencari pelbagai aktiviti untuk memenuhi masa. Saya mencari maklumat mengenai aktiviti-aktiviti ni semua di Sendai International Relations Association (SIRA). Pihak SIRA ada menyediakan khidmat jurubahasa (English, Mandarin, Korea dan beberapa bahasa lain) secara percuma. 

Selain SIRA, shimin centre (macam pusat aktiviti untuk penduduk) ada menawarkan pelbagai kursus dan aktiviti secara percuma seperti kelas Nihongo, kelas memasak, seminar mengenai Jepun dan lain-lain. Selain dapat ilmu, dapat juga kawan-kawan baru dari pelbagai negara. Saya sempat belajar Nihongo sehingga level 3 dan Kanji level 1.

Dan kebetulan juga kami menyewa di asrama universiti yang mana ramai pelajar antarabangsa. Ye la...duduk di negara orang, kena ambil tahu sistem mereka. Jadi pihak universiti banyak menganjurkan aktiviti yang banyak membantu kehidupan seharian di Jepun. 

Salah satu aktiviti yang saya suka sangat sertai adalah kelas memasak hehe percuma je. Memang rugi kalau tak sertai. Saya berkesempatan menyertai kelas membuat manju. Tekstur macam kuih pau inti kacang merah cuma sedikit manis di tekak saya. Sensei yang mengajar adalah pemilik kedai manju yang terkenal di Sendai. Agak mudah cara pembuatannya. Kebanyakan masakan Jepun mempunyai kandungan yang tidak halal seperti alkohol, mirin dan lemak haiwan. Jadi penganjur biasanya peka tentang peserta Muslim dan menggunakan bahan-bahan yang mesra Muslim. Jya jom layan gambar kat bawah ni =) jumpa lagi di entry seterusnya.

Resepi


Yang ni sensei buat. Comel je

Yang ni team saya buat =)


Sila duduk, jangan lari !!!

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna,

Rasa sekejap je dah masuk akhir Ramadhan. Tahun ni seronok yang amat sebab berpeluang berpuasa di Malaysia setelah sekian lamanya di Jepun. Masa di Jepun, waktu sahur dalam pukul 230 pagi dan berbuka lebih kurang dalam pukul 630 petang. Lepas sahur memang kena tidur sebab awal lagi nak pergi lab. Setiap kali bulan Ramadhan mesti jatuh pada musim panas lit lit. 

Kali ini saya nak cerita mengenai hari kesedaran nombor kecemasan di Jepun anjuran pihak polis Sendai dan kaikan Universiti Tohoku. Program ini dijalankan agar ramai penghuni kaikan (hostel) terutamanya pelajar luar negara ambil maklum mengenai nombor telefon polis jika berlaku kecemasan. Ramai pegawai polis serta wartawan datang untuk program ini. Siap ada maskot polis Sendai (Miyagi kun) dan kereta polis (Toyota Crown). 

Poster

110 untuk telefon polis


Miyagi kun

Yang menariknya ada role play di mana seorang pelajar luar negara kehilangan basikal. Dia berlakon telefon polis dan ada operator yang boleh berbahasa Inggeris. Ada peningkatan sebab selalunya memang kena bawa translator kalau nak berurusan dengan polis. Dia berlakon dari A-Z tau, sampai dia dapat balik basikal tu. Bukan besha besha la lakonan dia.

Gaijin tu hilang basikal



Yang sebelah kiri pakai mask tu adalah penjenayahnya

Ramai polis dan wartawan yang turun

Lagi satu aktiviti menarik ialah dapat merasai naik kereta polis yang gah tu. Selalu memang ketar bila kereta polis meronda hehe saya berpeluang guna pembesar suara dalam kereta polis. Osem weh!!! Terasa macam polis pula hehe 


Hensem la awak



Saya berpeluang bertanya kepada pegawai polis, kenapa dia menjadikan polis sebagai kerjaya (polis tu perempuan). Dia jawab dia rasa gembira dapat tolong orang dan bila orang cakap terima kasih, dia rasa wahhhhh bestnya. Lebih kurang macam tu la. Lagi satu soalan, bila dapat tangkap penjenayah, macam mana nak bawa dia ke balai guna kereta polis. Dia terangkan penjenayah akan duduk di belakang diapit dengan polis kiri dan kanan. Kalau ada 2 atau lebih penjenayah maka kena naik kereta polis yang lain. Jadi 1 penjenayah, 1 kereta. Macam tu la kaedahnya. Tapi...kadar jenayah di Sendai agak kurang. Balai polis pun kecik comel je. Jya, jumpa lagi di entry yang seterusnya (harap2 rajin menulis)

Tuesday, 16 April 2019

そうべつかい (soubetsukai, majlis perpisahan) 2019 warga Sendai

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna..

Rasa macam sekejap je 4.5 tahun berlalu. Saya sekeluarga bermastautin di Sendai, Jepun sejak Oktober 2014 hinggalah Mac 2019 sebagai penuntut Universiti Tohoku. Banyak pengalaman pahit manis kami harungi bersama di sini. Sedih rasa masa nak tinggalkan Sendai. Saya amat bersyukur dikurniakan peluang untuk merasa pengalaman hidup di negara orang. Jumpa banyak kawan baru dari pelbagai bidang dan ilmu baru. Bagi saya, Sendai adalah bandar selamat dan aman damai. Saya nak duduk di Malaysia tapi suasana macam Sendai =)

Keluarga Malaysia di Sendai makin surut bilangannya kalau nak dibandingkan dengan 4 tahun yang lepas. Kebiasaannya kami akan menganjurkan majlis perpisahan (soubetsukai) untuk graduan yang telah menamatkan pengajian dan akan pulang ke Malaysia (konvo bulan September dan Mac). Tahun ini suami saya dan beberapa rakan yang lain diraikan dalam soubetsukai. Seperti biasa, menu masakan adalah gabungan tenaga potluck. Jom layan gambar-gambar di bawah ni =)

Macam biasa, saya tokey kek

Burger Malaysia tu memang rare

Nasi ayam ulam kobis

Kek order dari Iwate kalau tak silap

Para graduan yang sudah tamatkan pengajian

Tinggal ni je keluarga Malaysia di Sendai



Halal Wagyu Panga, Tokyo

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna...

Nak makan daging grill yang sedap, cair di mulut dan akan selalu teringat-ingat kelazatannya? Di Tokyo, ada satu kedai halal yakiniku (daging grill) yang menggunakan daging wagyu gred A5 yang semestikan akan membuatkan anda melayang-layang di udara dengan rasanya. Wagyu membawa maksud Wa = Jepun dan Gyu = lembu. 

Nama restoran yakiniku tersebut adalah Yakiniku Panga yang terletak di Taito, Tokyo. Panga bukan sahaja terkenal di kalangan pelancong Muslim malah penduduk Jepun juga. Sepanjang saya di Jepun selama 4.5 tahun, adalah dalam 3-4 kali saya menjamu selera di sini. Mujur Sendai sangat jauh dari Tokyo. Jika tidak, memang setiap minggu akan ke sini hehe

Kali pertama saya makan di sini, rasa agak noob sebab saya pesan set daging yang sedikit dan sup. Bila datang je set daging tu, wahhhhh cantik dan nipisnya dia potong daging ni. Bau daging yang diperap lalu digrill memang menusuk hidung wehhh..Masuk je mulut, daging tu boleh cair dan terus hilang =) Sedap yang amat tak tergambar dengan kata-kata.

Sejak kena penangan Yakiniku Panga, kalau ada urusan di Tokyo pasti saya akan singgah makan di sini. Pilihan set daging bergantung kepada jumlah orang. Biasanya saya akan ambil set yang harganya lebih kurang 10000 yen (untuk 2 orang makan). Bukan apa...alang-alang dah sampai, baik ambil set yang boleh memuaskan tekak dan perut. Untuk set ini, chef akan grillkan daging yang pertama dan terakhir. Daging yang pertama agak tebal (tapi sedap!!!) dan akan dicelup dalam mentega bercampur dengan bawang putih. Daging yang terakhir pula akan digrill dan dicelup dalam telur. Slurppp sedap sangat. Ni tengah taip pun dah boleh terbayang-bayang kesedapan wagyu di Yakiniku Panga. Jya, kalau anda singgah Tokyo jangan lupa untuk ke sini supaya boleh jadi geng saya sebagai peminat tegar Yakiniku Panga. Pasti anda tidak menyesal cuma masa nak bayar tu mungkin menggigil sikit nak keluarkan duit hehe moh layan gambar yang boleh menjejes air liur. Jumpa lagi di lain entry.

daging yang pertama. grill dan celup dalam mentega

sidedish kimchi

set daging



yang ni set yang paling mahal. sekali sekala bolehlah

Friday, 4 January 2019

Sendai Pageant of Starlight

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna...

Kali ini nak berkongsi cerita mengenai Sendai Pageant of Starlight. Setiap hujung tahun kebanyakan bandar di Jepun akan diterangi dengan lampu yang banyak di jalan utama. Tahun ini seperti tahun-tahun yang sebelumnya, Sendai juga dilimpahi dengan lampu yang menarik di sepanjang jalan Aoba dori dan Jouzenji dori dari 14-30 Disember 2018. Memandangkan pukul 4 petang pun dah gelap, lampu mula dipasang pada pukul 530 petang sehingga 11 malam. Sebanyak 600,000 lampu kecil digantung pada pokok. Biasanya saya ke sini samada berjalan kaki atau pun naik bas. Jalan memang sangat sesak dengan kenderaan dan parking pun penuh. Seronok jalan kaki sambil tengok lampu yang cantik. Cuma tak berapa seronok kalau salji turun hehe 10 minit pun dah cukup lama nak menikmati lampu cantik tu. Sejukkkkkk....Di samping itu, ada juga gerai kecil tepi jalan yang jual street food. Tahun ni ada gerai kebab halal. Jom enjoy tengok gambar kat bawah ni =) Mata ne!!!



Snow tengah turun masa ni


Reflection lampu kat bangunan


Yang ni masa tahun 2017. Sesak teruk

2017 juga. Kat pokok ni ada satu lampu warna pink. Siapa2 yang nampak kononnya akan bertuah di masa hadapan

Lampu dimatikan dan dihidupkan semula untuk elemen surprise gitu =)

Ice rink


Tuesday, 11 December 2018

Matsushima, Miyagi

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna san!!!!


Fuh fuh fuh.....tiup kejap habuk yang bersawang di blog ni hehe cuaca di Sendai sekarang amatlahhhhh sejuk. Winter is coming guys!!! Salji pertama sudah turun di Sendai Sabtu lepas. Walaupun salji manja-manja je yang turun tapi sejuk mencucuk ke tulang.

Kali ni saya nak kongsikan perjalanan cari makan kaki burger (burger oyster) yang terkenal di Matsushima. Untuk pengetahuan, Matsushima telah dinobatkan sebagai antara teluk yang tercantik di dunia. Pada Mac 2011, Matsushima terkesan dengan tsunami besar yang melanda Jepun. Musim oyster biasanya bermula pada musim luruh. Terletak dalam 30 minit je dari Sendai. Boleh naik tren ke sini dan turun betul-betul berdekatan dengan pusat tarikan Matsushima. Kami makan kaki burger di sebuah kedai makan di dalam bangunan. Selain kaki burger, ada juga set nasi lauk unagi (belut). Oishii yo!! Saya siap bawa sos cili dari rumah. Memang sudah dijangka, tiada sos diletakkan dalam burger. Tekak orang Malaysia haruslah pedas, barulah berselera makan hehe

Kaki burger

Sotong bakar tinggal suku

Seusai memuaskan kehendak tekak, kami berjalan-jalan sekitar Matsushima. Kami singgah di jambatan merah yang menyambungkan ke Fukuura Island. Memandangkan kena bayar untuk merentas jambatan, jadinya ambil gambar saja dari tepi jambatan. Setelah puas bergambar, kami meneruskan misi mencari sotong bakar dan sofuto (soft ice cream) pula. Ada banyak kedai di tepi jalan yang menjual pelbagai makanan lauk bakar. Dah kenyang, sambung pula berjalan ke Entsuin Temple. Bayaran masuk ke Entsuin Temple adalah sebanyak 300 yen. Kebiasaannya pada musim luruh, Entsuin Temple akan dilimpahi cahaya lampu (light up) yang amat cantik. Memang naik seri daun momiji yang kemerahan disinari cahaya lampu malam hari. Memandangkan tahun lepas saya sudah mengunjungi Entsuin ketika musim luruh, jadi kali ini tengok je dari luar. Jom layan gambar di bawah ni. Jya mata ne!


Kiri: jambatan merah yang menyambungkan ke Fukuura Island

Close up jambatan


Antara teluk yang tercantik di dunia

 Bonsai

Cantiknya momiji merah

Pintu masuk Entsuin Temple

Momiji lagi

Dan lagi

terjumpa kedai yang ada tulisan bahasa melayu

Mari belajar masak manju

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna san, Sejak hujung Februari lepas saya sekeluarga secara rasminya telah kembali menjadi warga...