Wednesday, 21 August 2019

Qasreena Cafe, Bukit Katil, Melaka

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna...

Dulu-dulu masa saya menyambung pelajaran di Matrikulasi Melaka Londang, saya pernah terdetik untuk kembali ke Melaka suatu hari nanti. Nahhhh rezeki ko dapatkahwin dengan orang Melaka hehe dapatlah balik kampung di Melaka yang banyak tempat bersejarah. Selain itu, makanan di Melaka juga sedap-sedap belaka. Asam pedas, coconut shake, ikan bakar, kuih keria wahhh 

Kali ini saya nak kongsikan kedai makan yang menjadi tempat kegemaran saya iaitu Qasreena Cafe. Kafe ini agak hipstur juga. Menu memang meletup dengan nama-nama yang catchy. Masakannya pun sedap dan harga berpatutan. Kebetulan juga kafe ini kepunyaan kawan lama pak mentua saya, kawan masa zaman uni dulu. Macam jejak kasih juga la ceritanya. 

Kafe ini di deretan rumah kedai. Tepi jalan besar

Setakat yang saya pergi makan di sini sentiasa penuh. Kadang-kadang tu kena makan di bahagian luar. Paling saya suka di sini adalah bubur tradisi yang dihidangkan dengan side dish yang sedap. Nak tau sedap ke idok makanan di sini, cubalah singgah sini bila datang ke Melaka. Pasti puas hati =) jya mata ne. Jumpa nanti di entry yang lain.



Hipstur kan nama2 menu dia




Nyaman je suasana kat sini

Fish and chips

Bubur tradisi dan kawan-kawan. Sedap

Macam biasa, lai chee kang harus order

Nasi goreng kerabu yang mantop





Tuesday, 20 August 2019

Jalan-jalan cari makan Kelantan III

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna...

Entry kali ini jadi penutup jelajah Kelantan 2019. Lepas rehatkan diri sekejap di hotel, perut pun lapar minta makan petang. Jadinya kami ke kedai Acu Tera di Pantai Sabak untuk makan makanan laut celup tepung. Tak susah nak ke sini. Guna Google Maps memang sampai tepat pada tempatnya. Agak ramai juga masa kami sampai sini. Memandangkan ada tempat lain juga nak dituju selepas ini maka kami order sikit je untuk merasa. Ikan dan udang celup tepung serta ketupat sotong untuk ditapau. Ikan dan udang memang rasa fresh sangat. Terbaik!!!



Sedap wehhh


Ketupat sotong

Lepas makan di Acu Tera, kami bergerak nak makan maggi tomyam belut di Restoran Za Maggi Belut haha perut dah sendat tapi nak cuba juga makan. Bila lagi kan hehe maggi dia pedas mencengkam anak tekak, kuah pekat padu. Ditambah dengan belut yang banyak. Rasa macam dah makan banyak tapi ada lagi belutnya. Satu mangkuk tu saya kongsi dengan suami saya. Tak larat nak perabis sorang-sorang. Lain dari yang lain la menu ni. Tak menyesal cuba.

Nampak tak belut berenang-renang dalam maggi tu

Malamnya pula kami mendapat jemputan dari kawan sekolah suami untuk singgah ke rumah dia. Lama juga dia tak jumpa suami saya. Rupanya isteri dia pengusaha lok ching dan bawang goreng. Dah la suami saya memang mencari lok ching tapi tak terjumpa pula. Memang rezeki la dihidangkan lok ching. Bersinar mata lakiku. Trip ke Kelantan ni tak sempat nak lapar. Ada je makanan yang sedap untuk dicuba. Moga ada rezeki lain kali untuk datang ke sini lagi. Jya mata ne!!!

Lok ching yang sedap

Pun sedap!! Label ni ayah dia tulis sendiri. Uniknya

Wednesday, 7 August 2019

Jalan jalan cari makan Kelantan II

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna...

Sambung kembali entry makan-makan Kelantan. Lepas dapat sumber tenaga makan di Kopitiam Kita, kami bergerak ke Zon Bebas Cukai Rantau Panjang. Masa dalam perjalanan, kawan suami saya mencadangkan ke Zon Bebas Cukai Pengkalan Kubor sebab lebih dekat dan lebih kurang sama dengan Rantau Panjang. Kami onz je asalkan saya dapat shopping haha tempat ni memang terbaik kalau sampai awal pagi sebab tak berapa sibuk dan tak panas sangat. Nak shopping pun rasa bertenang je. Berlaku sedikit rambang mata sebab nampak pinggan mangkuk, periuk kuali tersusun bersinar-sinar dok memanggil. Sempat la beli periuk tinggi, acuan bahulu, cadar dan tudung. Ni pun tak berapa ada mood nak shopping sebab dah panas lit lit.

Godaan

Sempadan Thailand


Setelah puas shopping kami ke Restoran Cikgu Nasi Ulam yang digembar gemburkan oleh warganet. Puas hati makan di sini. Ulam banyak yang amat, ikan keli saiz jumbo goreng rangup, sambal belacan yang pedas mengancam.

Sambal belacan tu pedas wehhh ingatkan orang Kelantan tak suka pedas

Untuk menghilangkan kepedasan sambal belacan tu saya minum air yogurt Ustaz Rashid. Terbaik air yogurt ni. Siap ikat tepi lagi. Nyaman lalu di tekak. Menyesal pulak beli satu haha dah kenyang, balik hotel sebentar untuk merehatkan diri sebelum ke destinasi seterusnya. Jumpa lagi di entry yang lain. Mata ne!!


Sedap sangat

Gerai tu sebelah menara ni



Tuesday, 6 August 2019

Jalan-jalan cari makan Kelantan

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna!!

Genki? Saya? Mestilah genki sebab dapat jalan-jalan sambil cari makan makanan sedap-sedap di Kelantan muhaha sebelum saya ke sesuatu tempat biasanya saya akan membuat kajian mengenai daya penarik tempat tu. Makanan, nature, shopping blablabla..maklumlah susah nak dapat cuti jadi kena cover sekali harung.

Trip kali ni cuma saya dan suami je. Senang, tanpa banyak karenah. Perjalanan bermula dengan menuju ke arah Tanah Merah tempat suami saya menetap sekejap dulu. Banyak pembangunan kat sana katanya. 

Kami teruskan perjalanan ke Kota Bahru dan menginap di Hotel OYO Aslah. Murah je. Ok la untuk merehatkan diri. Kononya bila sampai nak menyantap di Kedai Din Tokyo (dekat je dengan hotel) tapi kedai tu tutup pukul 6 petang. Jadi esok je la. Kami makan malam di Sate Razak Wakaf Bahru. Sate dia sedap terutamanya sate daging. Kedai ni agak unik sebab dia ada hidangkan roti (macam roti paung) untuk makan dengan kuah sate kot. Saya tak dapat makan roti tu sebab dah habis =( 

Nasi impit tu homemade. Oishii

Sate daging dan sate ayam. Juicy weh

Esoknya kami sarapan di Kedai Din Tokyo. Boleh je nak jalan kaki dari hotel tapi sebab nak ke tempat lain lepas tu maka bawa je la kereta ke sini. Kami sampai dalam pukul 9 pagi dan masa ni dah ramai orang. Apa yang menariknya mengenai kedai ni adalah susun atur meja untuk makan. Macam makan kat kedai sushi. Kat tengah-tengah ada ruang untuk pekerja siapkan makanan dan minuman yang kita tempah. Bekas air panas dia memang lejen la. Antik wooo. Menu yang saya nak cuba kat sini adalah telur taliban dan teh halia. Telur taliban tu adalah telur separuh masak campur kicap dan lada sulah. Suami saya suka menu ni. Teh halia pun terbaik la. Ada campur madu dan telur puyuh. Selain itu ada juga menu yang lain seperti nasi lemak, nasi dagang, mee dan bihun.

Telur Taliban

Teh halia kawww


Pemanas air lejen

Saya dah pesan awal-awal kat suami saya jangan makan banyak sangat kat kedai ni sebab nak ke kedai makan lain pula selepas ini haha seterusnya kami menuju ke Kedai Kopitiam Kita yang popular dengan roti titab. Ramai selebriti Malaysia pernah datang di sini seperti Tok Ti dan suami, Eina Azman dan suami. Memang ramai sangat orang masa kami sampai. Kena menunggu lama untuk mendapatkan meja kosong. Cuti sempena pertabalan Agong la agaknya. Banyak sangat pilihan menu di sini. Kononnya nak cuba nasi tumpang dan kuih muih tapi habis pula. Makan je la roti titab yang memang ada dalam perancangan. Sedap wehhhhh..tak meyesal tunggu lama. Saya lupa ada perasa pandan jadi tak dapat nak cuba. Lain kali la jawabnya.

Lain kali kena datang lagi sini


Sedapnya awak

Dah menjejes ke air liur korang? Cukup la pameran makanan di entry ni. Saya akan sambung di entry yang lain. Jya mata ne =)



Warung Che Bunga, Sungai Buloh

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna,

Sejak balik Malaysia hujung bulan 2 hari tu agak galak jalan-jalan cari makan. Maklumlah...dah lama mengidam tapi ku pendamkan rasa itu haha gigih cari kedai-kedai makan yang menyajikan juadah impian. 

Kali ini saya nak kongsikan kedai makan selera Pantai Timur iaitu Warung Che Bunga yang terletak di Sungai Buloh, Selangor. Ada nasi kerabu, nasi dagang, nasi khao mok, nasi ayam percik, roti sangkaya dan pelbagai juadah yang yummeh. Kalau teringin nak makan roti canai pun ada. Menu air pun mantap jugak. Saya minum matcha milk tapi agak kurang gemar sebab tak rasa macam matcha milk Jepun. Lebih kepada matcha milk Thailand. Tapi ok je boleh layan. Banyak pilihan weh...memang tak menyesal makan di warung ni. Semua sedap belaka. Harap-harap berat badan tak naik mendadak lepas ni hehe jom layan gambar kat bawah ni. Jya mata ne. 

Nasi Che Bunga (macam nasi kak wok)

Nasi kerabu dah lama mengidam

Matcha dan teh tarik madu

Mujur datang awal pagi. Ni dalam pukul 10 pagi

ada jugak akok, roti golok

Nasi kerabu dan nasi dagang 

Sedap weh kerabu sare ni

Friday, 19 July 2019

Sushi

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna,

(Entry ini sudah lama ditulis tapi lupa nak publish hehe tahun 2016 uols) Alhamdulillah dah masuk minggu ketiga di bulan Ramadhan tahun ini. Cuaca di Sendai masih tak berapa panas. Hujan je beberapa hari ni tapi kan hujan kat sini bukan tahap lebat sampai banjir. Renyai2 je. Ramadhan tahun 2016 panas yang amat (dalam seminggu). Masa tu kemuncak musim panas. Memang menguji betul.

Entry kali ni nak share mengenai makanan yang signifikan dengan Jepun iaitu sushi. Ramai senpai (senior) yang kata sushi Jepun dan Malaysia sangat beza dari segi rasa. Kat Jepun memang win 200% la. Mengikut pengalaman, saya cuma pernah makan sushi di Tesco dan AEON je. Memang beza la rasanya. Harga sushi di Jepun ni agak murah dalam range harga 100 - 300 yen mengikut jenis sushi (murah kalau tak convert ke RM hehe). Selalunya saya ke Kirara sushi (hanya ada di Sendai), Kura sushi dan Hamazushi. Ada juga kedai sushi yang agak mahal harganya tapi memang sedaplah. 

Banyak menu sushi yang boleh dipilih samada yang tidak dimasak, separa masak dan masak. Saya selalu pilih yang separa masak dan masak. Yang tidak dimasak tu memang faveret lakiku. Letak soyu (kicap cair Jepun) dan wasabi, layan sungguh la dia. Antara sushi yang ada dijual adalah seperti sushi salmon, unagi (belut), telur, tuna salad, jagung, kujira (ikan paus), ikan saba, ketam, udang dan macam2 lagi. Rambang mata weh untuk peminat sushi. Kebanyakan kedai sushi mempunyai sistem sushi yang diletakkan di atas conveyer belt bergerak. Jadi sushi2 tu akan lalu setiap pelanggan dan boleh terus diambil. Pelayan akan kira harga sushi berdasarkan jumlah pinggan. Setiap pinggan ada berlainan warna melambangkan harga sushi. Kalau kita nak makan sushi yang tiada di atas conveyer belt tu boleh terus order. Selain sushi, ada juga menu lain yang ditawarkan di situ seperti nasi, udon, soba, sup, kek, aiskrim, air panas (kopi, coklat) dan air sejuk berperisa. Air kosong dan air teh hijau diberikan percuma dan boleh minum sampai perut kembung hehe

Taikama yang sedap

Aji furai (ikan aji goreng)

Sushi telur tempura

Sushi hotate. Btw halia jeruk tu sedap sangat

Monday, 3 June 2019

Mari belajar masak manju

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna san,

Sejak hujung Februari lepas saya sekeluarga secara rasminya telah kembali menjadi warga Malaysia tanahair tercintaku =) suami saya telah selamat menghabiskan pengajian dan telah ku katakan sayonara Nihon. Banyak pengalaman pahit manis hidup di negara orang yang boleh dijadikan panduan. 

Memandangkan saya bercuti tanpa gaji mengiringi suami (pengajian saya 3.5 tahun dan suami 4.5 tahun), maka saya perlu mencari pelbagai aktiviti untuk memenuhi masa. Saya mencari maklumat mengenai aktiviti-aktiviti ni semua di Sendai International Relations Association (SIRA). Pihak SIRA ada menyediakan khidmat jurubahasa (English, Mandarin, Korea dan beberapa bahasa lain) secara percuma. 

Selain SIRA, shimin centre (macam pusat aktiviti untuk penduduk) ada menawarkan pelbagai kursus dan aktiviti secara percuma seperti kelas Nihongo, kelas memasak, seminar mengenai Jepun dan lain-lain. Selain dapat ilmu, dapat juga kawan-kawan baru dari pelbagai negara. Saya sempat belajar Nihongo sehingga level 3 dan Kanji level 1.

Dan kebetulan juga kami menyewa di asrama universiti yang mana ramai pelajar antarabangsa. Ye la...duduk di negara orang, kena ambil tahu sistem mereka. Jadi pihak universiti banyak menganjurkan aktiviti yang banyak membantu kehidupan seharian di Jepun. 

Salah satu aktiviti yang saya suka sangat sertai adalah kelas memasak hehe percuma je. Memang rugi kalau tak sertai. Saya berkesempatan menyertai kelas membuat manju. Tekstur macam kuih pau inti kacang merah cuma sedikit manis di tekak saya. Sensei yang mengajar adalah pemilik kedai manju yang terkenal di Sendai. Agak mudah cara pembuatannya. Kebanyakan masakan Jepun mempunyai kandungan yang tidak halal seperti alkohol, mirin dan lemak haiwan. Jadi penganjur biasanya peka tentang peserta Muslim dan menggunakan bahan-bahan yang mesra Muslim. Jya jom layan gambar kat bawah ni =) jumpa lagi di entry seterusnya.

Resepi


Yang ni sensei buat. Comel je

Yang ni team saya buat =)


Qasreena Cafe, Bukit Katil, Melaka

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna... Dulu-dulu masa saya menyambung pelajaran di Matrikulasi Melaka Londang, saya pernah terde...