Wednesday, 30 November 2016

Kembara musim luruh di Nikko, Tochigi Part 3

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Wahhhh kemain lama nak sambung Part 3 huhu ok tarik nafas dan cuba ingat balik.

Di kala meredah perjalanan yang berkabus dalam misi mencari rumah tumpangan kami agak keliru dengan alamat yang diberi oleh tuan rumah. Bukan apa, dah la tak reti baca tulisan Kanji, malam2 pula tu. Pusing punya pusing jumpa la juga. Kebetulan keluarga kawan kami pun sampai pada waktu yang sama. Berjemaah la kami mencari rumah tu. Memandangkan kami sampai agak lewat, tuan rumah tinggalkan kunci di peti surat sahaja. Mula-mula saya bayangkan rumahnya sama saiz dengan rumah kami di Sendai tapi jangkaan saya ternyata meleset. Rumahnya sangat besar (kalau tengok dari luar macam kecil je), ada 2 bilik tidur, bilik mandi dan tandas (standard la mesti ada kan), ruang tamu dan dapur yang comel. Mesin basuh pun ada disediakan. Saya memang berpuas hati dengan rumah sewa ni dan kalau anda berkunjung ke Nikko bolehlah menginap di sini. Perut pun dah lapar dan penat berjalan siang harinya. Selesai makan malam, layan borak dan main-main dengan anak-anak kawan kami dan terus tidur dengan lenanya.

Owh..ada insiden masa saya nak keluarkan baju tidur suami saya. Rupanya saya tak masukkan seluar my darling haha ada baju sahaja. Terus Google mall yang berdekatan dan sangat mengejutkan ada AEON berdekatan dalam 10 minit dari rumah sewa itu. Memang strategik la rumah sewa ni.

Keesokan paginya kami ke Tobu World Square. Terletak dalam 20 minit dari rumah sewa. Ramai juga pelawat yang datang ke situ. Tiket masuk untuk dewasa adalah 2800 yen manakala kanak-kanak 1400 yen. Sebelum ke sini saya telah melayari laman web Tobu World Square ni. Di situ ada kupon diskaun untuk tiket. Cetak kupon dan tunjukkan di kaunter untuk diskaun 500 yen untuk dewasa dan 200 yen bagi kanak-kanak. Jimat duit weh. Sangat penting buat research sebelum datang ke sesuatu tempat.
Peta 3D 

Bila melangkah ke ruang pameran di kawasan terbuka terus wow nganga!!! Memang cantik dan nampak macam betul. Orang Jepun kan sangat teliti. Saya dok ralit belek hasil kerja tangan mereka. Bangunan-bangunan terkenal di dunia dalam bentuk mini tersergam indah depan kami. Ada 6 zon untuk bangunan-bangunan mini ni di mana ianya terbahagi kepada zon Asia, Eropah, Egypt, Jepun dan Jepun Moden. Tempat ni sangat luas sampaikan tak larat nak jalan tapi sebab tiket agak mahal gigihkan jua pusing semua tempat.    



Siap ada bunyi macam kat airport dan ada kapal terbang yang bergerak


Jangan tahan saya Incik Polis







Sebelum kami bergerak ke tempat seterusnya, kami singgah solat dulu. Di sini ada disediakan surau tapi kena ambil kunci di kaunter pendaftaran. Sangat jarang nak jumpa surau di Jepun ni. Selalunya kami solat di tempat parking atau tepi tangga.







Nak tau kami ke mana selepas Tobu World Square? Tunggu entry seterusnya haha (tak tau bila nak publish)

Oh my mice!

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Kali ni saya nak share sikit mengenai pengalaman penyelidikan saya di Jepun. Eksperimen saya menggunakan mencit (mice) albino (bulu putih dan mata merah). Semasa perbincangan pertama kali dengan penyelia di sini, beliau sudah memaklumkan eksperimen saya akan menggunakan mencit walaupun saya ada pengalaman menggunakan sel kultur semasa Master dulu sob sob sob. Masa ni dah pasrah sebab saya lagi suka guna sel kultur. Ai is penggeli dengan segala haiwan eksperimen.

Sebelum memulakan eksperimen menggunakan haiwan eksperimen, saya harus menghadiri kursus pengendalian haiwan. Dalam kursus itu saya diajarkan bagaimana mengendalikan haiwan dengan betul. Tiada masalah besar bagi saya sebab saya pernah mengambil subjek pengendalian haiwan eksperimen semasa degree dulu dan saya pernah menggunakan tikus semasa Master. Seusai kursus barulah saya boleh masuk bilik haiwan eksperimen. 

Sistem makmal saya adalah setiap junior akan diajar oleh senior satu persatu. Senior saya mengajar saya setiap langkah sampai dia yakin saya boleh  buat sendiri. Bila dah boleh buat sendiri, saya kena memesan mencit untuk eksperimen. Lagi satu yang saya sangat suka di sini, kalau saya pesan barang hari ini, tak mustahil barang tu akan sampai esok. Cuma isi satu borang, dapatkan tanda tangan sensei pastu bagi pada pembantu sensei dan siap. Tak payah nak susah payah isi 10 helai borang pastu nak kena tunggu mesyuarat untuk luluskan pembelian pastu kena tunggu bendahari lagi pastu kena tunggu supplier lagi. Benda-benda macam ni la yang mempengaruhi mood untuk buat research. Nak Graduate on Time (GOT) lagi. Kadang-kadang sampai saya dah lupa saya pernah memesan barang tu haha (kau boleh bayangkan betapa lamanya kan). Cukup la dah rasa semua benda tu sebelum ni (nanti dah masuk kerja kena lalu lagi benda ni haha)

Saya akan share lagi mengenai mencitku pada entry yang lain. Jya, mate ne!!!

Macam buruk je kan animal house ni tapi pintu dia siap kena tekan password untuk masuk

Koridor dalam animal house

Rak untuk letak segala macam tikus

Comel tak kawan2 saya

Yang ni tugu peringatan untuk tikus. Setiap tahun ada majlis memperingati dorang. Saya tengok dari jauh je










Sunday, 27 November 2016

Komeda's Coffee yang umphhhh sedap

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Makanan halal di Sendai

Sedia maklum jika ke luar negara, antara perkara utama yang merisaukan bagi Muslim adalah makanan halal. Pilihan pertama haruslah masak sendiri. Tapi kalau dah hari-hari masak tentulah penat dan nak la juga merasa makan di luar. Ada sampai satu tahap saya tak boleh makan masakan sendiri sebab muak. Jika di Malaysia, kami suka mencari makanan2 yang sedap. Setiap hujung minggu pasti gigih mencari demi sesuap makanan haha

Di Sendai ni ada beberapa kedai makan halal seperti Naan Tandoori dan Naritaya. Ada juga kedai2 lain yang perlu penyesahan bahan-bahan yang digunakan tiada unsur yang meragukan. Baru-baru ni kami berpeluang ke Komeda’s Coffee (dalam 20-30 minit dari rumah) di Nagamachi berhampiran dengan The Mall untuk menikmati burger ikan yang diwar-warkan halal dimakan. Sanggup meredah kesejukan asalkan tak payah masak (padahal malas) haha

Hujan renyai2 menyambut kedatangan kami


Sampai saja di Komeda’s Coffee, kami terpaksa menunggu giliran kerana ramai pelanggan walhal bukan masa puncak. Sejuk la agaknya, ramai yang lapar. Bila nak memesan makanan, mata terbeliak sebab harga makanan agak murah. Kami memesan burger ikan, sandwich telur, waffle, air coklat ais dan kopi ais. Pekerja yang mengambil pesanan kami seakan tidak percaya dengan apa yang dia dengar haha ‘makan untuk 2 orang? Korang biar betul weh!!’. Macam tu la kot dia fikir hehe

Terliur beb air coklat ais dan kopi ais topping aiskrim vanila ni


Bila makanan sampai, kami ternganga. Patutlah pekerja tadi pandang lain macam. Rupanya saiz burger ikan dan sandwich tu besar. Tapi disebabkan belum makan tengahari maka memang habislah makanan tu semua (err mengah la juga). Dapat pulak minum air coklat ais wahhhhh memang angkat kening la. Kalau tak silap Komeda’s Coffee ni ada juga cawangan di seluruh Jepun. Kalau anda ke Jepun, jangan lupa singgah di sini.

Tengok tu betapa terbaik besarnya burger ikan dia. Memang pekerja tu tanya 2x la pesanan kitaorg haha

Sushi

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna, (Entry ini sudah lama ditulis tapi lupa nak publish hehe tahun 2016 uols) Alhamdulillah dah m...