Saturday, 29 July 2017

Pemeriksaan kesihatan

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna san...

Sepanjang 2 tahun lebih di Jepun ni adalah beberapa kali terpaksa ke klinik kerana masalah kesihatan. Demam, dagu luka dan baru-baru ni Encik suami tak sihat kerana ada sedikit darah semasa membuang. Disebabkan dah terjadi beberapa kali maka Encik suami terpaksa jumpa doktor untuk pastikan puncanya. Saya agak mungkin buasir sebab makan pedas atau kurang makan sayur. Yang saya perasan, bila kami di Jepun ni perut agak sensitif dengan makanan pedas. Mungkin faktor cuaca sejuk yang menjadikan perut sensitif. Nak mencari doktor yang fasih berbahasa Inggeris pun mencabar juga. Nak minta tolong adik2 undergrad macam menyusahkan pula. Mujur adalah juga doktor di klinik yang berdekatan dengan rumah boleh berbahasa Inggeris. 

Encik suami perlu ambil sampel tinja selama 2 hari dan doktor akan analisa untuk mengenalpasti punca penyakit. Setelah dianalisa, doktor menasihatkan agar membuat ujian colonoscopy untuk betul-betul pasti. Doktor merujuk suami ke klinik pakar. Yang kami risau, doktor ada sebut 'colon kensa'. Erkkk ada colon cancer ke? Padahal colon kensa tu adalah pemeriksaan colon (usus besar). Phewww lega.. Rupanya bukan senang prosedur colonoscopy tu. Dua hari sebelum prosedur dia hanya boleh makan yang lembut2 saja macam nasi, udon (mee Jepun), dan tofu. Tak boleh makan segala fiber dan protein. Kena timbang berat sebelum dan selepas la macam ni. Mesti turun banyak kilo ni huhu (tak timbang pun haha)

Pada hari kejadian pula, kena minum 2L air dicampur dengan ubat dalam bentuk garam (saya rasa campuran julap) selama 2 jam. Di saat itu, perut akan rasa memulas dan membuang dengan kadar yang kerap sampailah usus dikosongkan. Masa ni saya ada di makmal dengar seminar. Jadi setiap masa suami akan update keadaan dia. Gigih dia minum 2L air dalam masa 2 jam.

Siap salin nota pesanan Dr macamana nak makan ubat

Ubat minum

Julap 2L



Temujanji dengan doktor pada pukul 2.30 petang. Kami datang awal sikit untuk bersedia. Suami diberi sedatif separuh badan (bahagian bawah). Masa prosedur berjalan dia sedar dan boleh tengok video yang dirakam dalam usus besar. Katanya clear habis haha bersih sangat2. Yelah...dah minum 2L julap kot. Alhamdulillah tiada apa2 yang abnormal dalam usus cuma buasir sahaja. Tepat jangkaan saya. Lega dengar keputusan ujian colonoscopy tu. Lepas prosedur, suami tidur kejap dalam 30 minit sebab kesan sedatif. Saya terlentok2 tunggu kat luar. Kos keseluruhan adalah tak ingat la berapa tapi disebabkan guna insurans jadi tak terasa mahal. Selepas itu kena ambil ubat buasir di farmasi. Farmasi kat Jepun ni berasingan dengan klinik/hospital. Mujur tingkat bawah je. Lepas ni saya kena kurangkan masak pedas2 dan lebihkan sayur/buah-buahan untuk elakkan buasir. Kurang nikmat makan pedas huhu takpelah asalkan sihat. Jya..nantikan pengalaman saya yang lain di entry seterusnya.


Tohoku Safari Park, Fukushima, Jepun

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna san!!

Atsui!!!! (Panasnya!!!). Cuaca di Jepun sekarang sangat panas lit lit. Rasa macam nak duduk rumah je. Hala kipas depan muka haha penghawa dingin pun dok pasang selalu. Mujur waktu siang duduk lab jadi jimat elektrik hehe

Minggu lepas geng jalan Izumi Mansion (warga Malaysia yang duduk satu blok) ke Tohoku Safari Park di Fukushima. Lebih kurang sejam lebih dari rumah kami. Tempat ni agak jauh ke dalam. Memang bersatu dengan alam la kiranya. Bayaran masuk untuk dewasa adalah sebanyak 2900 yen. Kalau tengok di website safari ni ada kupon untuk diskaun. Kami sewa kereta untuk masuk dalam tu. Yelah..risau juga kalau ada haiwan kat dalam tu cakar2. Tak pasal calar kereta. Bayaran sewa kereta 7 seat adalah 2000 yen. Pihak safari juga ada jual makanan untuk haiwan di situ sebanyak 1000 yen (biskut merry dan pellet). Kami masuk ke dalam safari dan parking kereta. Kawasan parking kereta sangat lapang. Sebelum masuk ke dalam safari, petugas menerangkan apa yang boleh dan tak boleh buat dalam safari ni. Bahasa? Mestilah Nihongo. Mujur ada yang Nihongo pera pera.

Pintu masuk



Dalam ni ada singa jadi pagar mesti super kukuh

Comel je bas ni

Kereta sewa

Calar2 yang menyebabkan kami kena sewa kereta untuk masuk. Kalau guna kereta sendiri mau nangis hujung pintu


Haiwan2 di sini ada 2 kategori, lepas bebas di kawasan lapang dan dalam kandang. Kami diberi kereta MPV untuk masuk ke kawasan haiwan yang lepas bebas seperti singa, kambing. lhama, kuda belang, rusa. Tapi haiwan2 ni dilepaskan bebas di kawasan yang berpagar kukuh tau. Jadi selamat je. Macam dalam cerita Jurassic Park pun ada hehe pintu pagar dibuka tatkala kereta kami dalam kawasan jajahan singa. Masuk je kat kawasan singa, dorang tengah melepak baik je. Petugas safari dah pesan masa kat kawasan singa, jangan perlahankan sangat kereta. Cermin tingkap pun jangan turunkan banyak (10 cm je). Masa  kami lalu tu, ada kereta petugas safari yang ikut kami. Macam nak pastikan kami selamat gitu. Bila dah lepas kawasan singa, kami lalu pula kawasan haiwan yang tak ganas macam kuda belang, unta, lhama, kambing, rusa. Kat sini boleh bagi makanan yang dibeli tadi. Seronok je bagi dorang makan. Sebab takut jadi main campak2 je haha bila dah bagi makan, mengikut la pula. Gigih ikut kereta kami. Agak sukar nak gerak sebab takut terlanggar. Kami berada di dalam tu adalah dalam 20 minit.

Pagar yang dikawal ketat


Menanti makanan

Lhama yang tamak





Selain haiwan lepas bebas, ada juga haiwan yang dalam kandang seperti harimau, kuda, beruang, arnab, red panda (comel sangat binatang ni), lhama, kambing. Gajah pun ada. Didatangkan khas dari Laos. Boleh naik gajah ni keliling taman. Haiwan lain seperti lemur (kegemaran incik suami), arnab, burung merak pun ada. Kami beli epal (500 yen) dan bagi haiwan2 tu makan. Jinak sangat. Siap lompat atas bahu minta makanan huhu


Dibuat dari tanduk rusa (kalau tak silap)

Pak belang



Red panda


Lhama lagi

Unta 

Arnab yang agak diva. Siap ada aircond dalam sangkar dia


Lemur yang mengejutkan. Siap panjat lagi








Beruang albino

Kami sempat melihat pertunjukan singa laut pada pukul 1 tengahari. Menarik dan terhibur. Berhampiran Tohoku Safari Park ni ada Ebisu Drifting Circuit. Ramai kaki drift datang ke sini. Agak bising juga la. Macam tak berapa kondusif untuk haiwan2 di sini. Boleh mendatangkan stress dengar bunyi bising. Kalau ada yang nak datang ke sini saya nasihatkan tengok website mereka untuk dapat diskaun dan bawa la biskut merry dari rumah untuk bagi haiwan2 makan tapi kena sorok2 la ye hehe jya enjoy tengok gambar2. Mata ne!

Pingu!!!!



Makanan haiwan


Goishi Coast, Iwate

Assalammualaikum dan salam sejahtera,

Hai minna san!!! Untuk kesekian kalinya saya nak kongsi tempat menarik yang telah saya terokai. 'Asyik berjalan-jalan je ye? Pergi la lab buat kerja masa weekend'. Tidak..tidak...cukup2 la datang lab dan buat kerja dari Isnin sampai Jumaat (9 pagi-7-8 malam). Hari minggu kenalah habiskan masa bertenang dengan keluarga dan kawan2 gitu. 

Hujung minggu lepas (minggu mana tah haha lama dah p sini. maklumlah...lama sangat peram dalam draf), saya dan suami serta adik2 UG berpeluang ke Goishi Coast di bandar Ofunato selatan daerah Iwate. Perjalanan mengambil masa dalam 2 jam lebih dari Sendai. Saya pernah singgah di sini dulu tapi tak sempat nak tengok apa2 sebab dah malam. Goishi Coast yang panjangnya 6 km merupakan antara 100 pantai tercantik di Jepun. Namanya 'Goishi' diambil sempena nama batu catur Jepun (go) yang berwarna hitam. Terdapat banyak gua, pulau, pokok pine dan bunga di sepanjang laluan Goishi Coast. Mujur cuaca agak baik walaupun angin pantai sangat kuat. Kami menyelusuri Goishi Coast dengan laluan landai dan tangga. Kaminariiwa merupakan tempat di mana ombak menghempas batu dan menghasilkan bunyi seperti guruh. Terpegun dengar bunyi tu. Di bahagian atas ada rumah api Goishi Misaki dan beberapa observation deck di sepanjang Goishi Coast.














Catur Jepun





Bila dengan adik2 undergrad, kami kelihatan sebaya haha

\Pose yang wajib

Batu hitam macam dalam catur Jepun

Kira2 3 km dari Goishi Coast tu ada satu lagi tarikan utama iaitu Anatoshiiso. Anatoshiiso adalah batuan berbentuk unik yang terletak di dalam laut. Bentuk Anatoshiiso seperti huruf M kembar 3 camtu. Ada laluan di celah batu dan boleh menaiki bot keliling Anatoshiiso selama 40 min. Tapi perkhidmatan bot bermula pada bulan Mei nanti (waktu saya ke sini bulan 2. biasalah...entry tertangguh haha). Takda rezeki nak naik bot. Cantik sangat tempat ni. Ada macam wakaf kecil di situ. Boleh piknik makan2 sambil tengok laut. Osem!!!


Batu yang unik


Konon2nya nak singgah Izu-numa dan Uchi-numa di daerah Tome masa jalan balik tapi cepat gelap la pulak sekarang ni. Dan dan sampai dah gelap. Tak nampak apa pun. Lain kali la gamaknya. Jadi kami pulang terus ke Sendai. 

Sushi

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna, (Entry ini sudah lama ditulis tapi lupa nak publish hehe tahun 2016 uols) Alhamdulillah dah m...