Thursday, 28 December 2017

Jom party!!!

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna!!

Saya datang ke Jepun pada Oktober 2014 dan masa tu masih blur tentang budaya Jepun. Kebiasaannya, mereka akan meraikan pelajar baru dengan mengadakan nomikai (party/majlis beramah mesra gitu la kot) samada di makmal atau kedai di luar. Sensei saya tersanggggaaaattttlah suka minum (sake/arak) jadi memang selalu juga la ada nomikai. Banyak sebenarnya jenis nomikai seperti bonenkai (party hujung tahun untuk  meraikan susah payah/usaha/kerja sepanjang tahun), soubetsukai (party meraikan senpai/senior yang nak graduate/perpisahan) dan imonikai (party ni ada di Sendai je, makan sup kentang daging dan tambah macam-macam lagi sempena musim luruh). Mula-mula dulu masa jadi kohai (junior), hampir semua nomikai saya join. Maklumlah..takut-takut lagi haha nak kena mesra dengan semua orang dalam lab ni. Sekarang dah diva jadi banyak je nomikai yang saya tak sertai =) Nihonjin ni kalau masa bekerja dorang memang tak bercerita mengenai hal peribadi atau yang tak berkaitan dengan kerja (kecuali memang BFF dengan dia). Sebab tu kena join nomikai untuk lebih jadi geng. Lebih kurang gitu la konsepnya.

Memandangkan tiada makanan halal di kedai-kedai yang dorang pilih untuk nomikai, maka labmates saya akan tanya apa yang saya boleh makan. Yelah...bayar mahal-mahal untuk makan salad dan minum teh/jus je, memang tak berbaloi la (lepas party harus makan megi kat rumah, lapar lagi) Oh ye..nak join nomikai kena bayar sendiri tau. Tiada istilah belanja pun kat sini huhu labmates saya akan bagitau chef untuk masak masakan mesra Muslim untuk saya. 

Semasa nomikai pula, kita bukan sahaja berborak dengan orang yang duduk sama meja dengan kita je. Kena borak dengan semua orang. Setiap 30 minit, kena pindah ke meja lain untuk berborak. Nak makan pun tak tenang sebenarnya haha lagi menakutkan, kena borak dengan sensei. Biasanya kena tunggu giliran untuk borak dengan dia. Selalu tengok scene macam ni dalam drama/filem Jepun/Korea, rupanya memang wujud budaya ni. Ni nak hujung tahun kena join bonenkai (kena bayar 5000 yen hokeh, mahal nau). Nanti bulan 2-3 ada soubetsukai pula. Fuhhhh kopak juga nak bayar untuk nomikai ni. Meh la layan gambar-gambar nomikai yang sempat saya snap. Jya mata ne!

Sushi

Ikan masak kicap

Uiiiiiiish sashimi memang tak lalu makan

Deco restoran 

Sebelum party mula. Nak ambik gambar sensei di meja belakang ai tak berani huhu 

Menu air




Sunday, 10 December 2017

Pasar pagi Sendai

Assalammualaikum dan salam sejahtera semua,

Meniti musim sejuk yang hamat ni membuatkan perut selalu berkeroncong minta makanan padahal baru makan 30 minit yang lepas huahuahuhua kalau tak diisi, memang kuat weh bunyi perut. Sejak datang Jepun, sangat kerap perut bunyi kuat. Malu dengan masyarakat. Kalau ikutkan sangat perut ni, memang berat naik mendadak. Serba salah pula kita. Kali ini nak kongsi sikit berkaitan makanan. Tempat yang selalu saya tuju pada hari Sabtu iaitu pasar pagi Sendai atau nama Jepunnya Asaichi  (pagi) market atau nama manjanya Sendai no daidokoro (Dapur Sendai).

Senang je nak ke pasar ni. Boleh ke sini dengan menaiki bas (230 yen dari rumah saya) atau subway. Kalau naik kereta, parking agak dekat dan harga berpatutan. Apa yang menariknya pasar pagi ni?

1. Kalau kita bayangkan pasar pagi, mesti sinonim dengan bau hanyir ikan dan makanan laut yang lain kan? Dengan laluan jalan kaki yang basah dan licin kan? Pasar pagi Sendai ni langsung tiada bau hanyir sebab ikan-ikan yang dijual di sini tidak disiang/dibersihkan di sini. Kalau kita nak beli ikan seekor-seekor (yang belum dipotong), sianglah sendiri kat rumah. Tiada perkhidmatan siang ikan di sini. Lagi pula, kebanyakan ikan dan makanan laut yang dijual sudah siap-siap dipek. Jimat masa peniaga dan pembeli. Pilih,bungkus dan bayar. Lagi satu yang best, peniaga akan bekalkan dengan ais (dalam plastik kecil) secara percuma untuk diletakkan bersama ikan/makanan laut yang kita beli untuk memelihara kesegarannya.




2. Harga memang murah jika dibandingkan dengan supa (supermarket) dan banyak pilihan serta segar. Rambang mata uols!!! Dari makanan laut, sayur dan buah. Kadang-kadang tu saya suka ke pasar bila hampir waktu tutup sebab peniaga akan turunkan lagi harga.

3. Sebelah pasar ni ada kedai yang jual barang import (Satoh Shokai) dan jual ayam halal. Jadi alang-alang sampai, boleh menyinggah beli ayam. Ohh... ada juga kedai barang-barang anime berdekatan. Bonus untuk suamiku =)

Laluan masuk pasar

Pelbagai variasi sayur

Jeruk 

Lantai pasar yang kering

Jumpa lagi di entry yang lain. Jya mata ne!

Qasreena Cafe, Bukit Katil, Melaka

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna... Dulu-dulu masa saya menyambung pelajaran di Matrikulasi Melaka Londang, saya pernah terde...