Friday, 4 January 2019

Sendai Pageant of Starlight

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna...

Kali ini nak berkongsi cerita mengenai Sendai Pageant of Starlight. Setiap hujung tahun kebanyakan bandar di Jepun akan diterangi dengan lampu yang banyak di jalan utama. Tahun ini seperti tahun-tahun yang sebelumnya, Sendai juga dilimpahi dengan lampu yang menarik di sepanjang jalan Aoba dori dan Jouzenji dori dari 14-30 Disember 2018. Memandangkan pukul 4 petang pun dah gelap, lampu mula dipasang pada pukul 530 petang sehingga 11 malam. Sebanyak 600,000 lampu kecil digantung pada pokok. Biasanya saya ke sini samada berjalan kaki atau pun naik bas. Jalan memang sangat sesak dengan kenderaan dan parking pun penuh. Seronok jalan kaki sambil tengok lampu yang cantik. Cuma tak berapa seronok kalau salji turun hehe 10 minit pun dah cukup lama nak menikmati lampu cantik tu. Sejukkkkkk....Di samping itu, ada juga gerai kecil tepi jalan yang jual street food. Tahun ni ada gerai kebab halal. Jom enjoy tengok gambar kat bawah ni =) Mata ne!!!



Snow tengah turun masa ni


Reflection lampu kat bangunan


Yang ni masa tahun 2017. Sesak teruk

2017 juga. Kat pokok ni ada satu lampu warna pink. Siapa2 yang nampak kononnya akan bertuah di masa hadapan

Lampu dimatikan dan dihidupkan semula untuk elemen surprise gitu =)

Ice rink


No comments:

Post a Comment

Sendai Pageant of Starlight

Assalammualaikum dan salam sejahtera minna... Kali ini nak berkongsi cerita mengenai Sendai Pageant of Starlight. Setiap hujung tahun k...